Objedinjeni hitni bolnički prijem šibenske bolnice osnovan je prije godinu dana, a od tada je na tom najmlađem odjelu obrađeno 30 tisuća pacijenata. – Tko god došao na vrata našeg Odjela, zakucao je na vrata svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj jer, ćemo, u slučaju potrebe, organizirati prijevoz pacijenta u Split ili Zagreb. Svi pacijenti imaju ista prava, a mi smo ta karika koja to može i ostvaruje – kazao je danas na mini slavlju šef Odjela dr. Ivo Blaće.

Šibenski Objedinjeni hitni bolnički prijem, ne samo da je najmlađi u Hrvatskoj nego je šibenska bolnica jedna od triju ustanova u Hrvatskoj koja ima takav odjel.

– Upravo zbog toga, početak je bio težak jer zapravo nemate pravo iskustvo, a niti koga pitati za savjet. Najveći dio tog tereta iznijele su medicinske sestre koje prve primaju pacijenta i određuju u kakvom je stanju i što mu treba – kazao je dr. Ivo Blaće, šef Odjela koji je iznimno ponosan na rezultate jednogodišnjeg rada. Dr. Blaće malo je kritizirao i neke zdravstvene radnike, koji kako je kazao, nisu vjerovali da će OHBP, zaživjeti i da će postati nezaobilazan.

Ipak, bilo je primjedbi dijela pacijenata da se puno čeka na obradu, a glavna sestra Odjela Katarina Plenča kaže da se pacijenti ne primaju po vremenu dolaska, nego prema hitnosti.

– Dnevno nam, dakle, pomoć zatraži stotinjak pacijenata, ljeti i do 150 i 180. Redoslijed hitnosti propisalo je Ministarstvo zdravlja. Sestra mjeri vitalne parametre i ako je netko svrstan u kategoriju pet, čekat će dok se ne riješe vitalno ugroženi pacijenti. Naši ljudi će se na to jednostavno morati naviknuti, a pomoć će sigurno dobiti – zaključuje sestra Katarina.

Uz nju, na Odjelu je još 21 medicinska sestra, pet je viših sestara a rade smjene od 12 sati.

– Po smjeni ih je pet, a trebalo bi ih biti šest i mi se nadamo da će i taj problem jednog dana biti riješen. Tri su liječnika pa i njih nedostaje s tim da nam prema potrebi dolaze specijalisti sa svih bolničkih odjela. Za sad, kao što znate, nema novog zapošljavanja u zdravstvu, no najvažnije je da će svi dobiti traženu pomoć – ističe glavna sestra šibenskog OHBP-a.