Četiri pacijenta šibenske urologije danas su operirani laserom kojeg šibenska bolnica namjerava kupiti kroz ovu godinu. Riječ je o minimalno invazivnoj metodi operacije prostate koju su uz svoje mentore dr. Marina Paića i Danijela Reljića i uz pomoć dr. Wielanda Boeckmanna izveli liječnici Mirnes Selimović, Anđelo Mojsović i Miran Bujas.

Šibenska bolnica jedna je od samo tri hrvatske bolnice koja je prostatu počela operirati laserom. Uređaj je vrijedan između 200 i 300 tisuća kuna, a bolnica ga namjerava kupiti kroz ovu godinu.

– Končanu cijenu pokazat će natječaj jer ona ovisi o proizvođačima koji će se javiti. Usto, treba znati i da svakog pacijenta treba i jedna sonda, koja je jednokratna i košta oko dvije tisuće kuna. U svakom slučaju, laser je u planu za ovu godinu jer, osim što želimo bolju skrb za svoje pacijente, cilj je pozicionirati šibensku bolnicu kao ustanovu poželjnu da naše usluge traže i pacijenti iz drugih sredina. Imamo odlično educirano osoblje kojem nije problem odmah prihvatiti i nove tehnologije – kaže dr. Marin Paić, inače i sanacijski upravitelj Opće bolnice Šibenik.

Današnji urološki tim, liječnici Selimović, Mojsović i Bujas pojasnili su kako je laserska metoda liječenja prostate za liječnike teža, ali je za pacijente puno lakša.

– Oni praktično kući mogu u istom danu kad su operirani. Godišnje operiramo stotinjak pacijenata, a morate znati da svi muškarci iznad 60. godina života imaju neki problem s prostatom. S današnjim danom mi zapravo završavamo edukaciju s laserom, ovo nije naš prvi susret s novom metodom nego je zapravo nadgradnja s obzirom da smo već educirani – pojasnio je dr. Mojsović.

Današnje zahvate vodio je dr. Wieland Boeckmann iz švicarske državne bolnice Spital Schwayz koji iza sebe ima skoro 500 operacija prostate laserom.

–  Budući da ja imam iskustva s ovakvim operacijama i s ovom opremom radim već osam godina, iz šibenske bolnice zamolili su me da podijelim svoje iskustvo budući da oni opremu koriste tek pola godine. Koliko vidim, odjel urologije u šibenskoj bolnici se jako dobro razvija. Tehnologija je na visokoj razini, zgrada bi trebala biti adaptirana, ali tehnologija je ista kao kod nas – rekao je dr.Boeckmann.