Povodom Svjetskog dana glaukoma preko 70 Šibenčana prijavilo se na besplatan pregled očnog tlaka u očni dispanzer šibenske bolnice povodom Svjetskog dana glaukoma, a kod njih desetak dijagnosticirani su problemi s tom tihom bolesti, drugim najčešćim uzrokom sljepoće u svijetu.

– Osobno sam pregledao dvadesetak pacijenata, i kod njih trojice sam pronašao probleme s visokim očnim tlakom, pa pretpostavljam da su takav približan broj imali i moje kolege. Te građane pozvali smo na daljnje i detaljnije pretrage. Besplatan pregled obavljat ćemo i popodne od 15 do 19 sati, pa pozivam Šibenčane da dođu u našu očnu ambulantu – kaže dr. Nikola Sušić, šef oftalmologije u šibenskoj bolnici,

Glaukom je jedan od prvih uzroka nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće, koji je ireverzibilan. Pregled glaukoma je bezbolan, traje kratko i nakon toga pacijent odmah može ići kući.

– Pregled je nužan jer je riječ o bolesti koja nema simptoma, a najčešće se javlja iza 40. ili 45. godine. Bilo bi mudro da svaki čovjek obavezno dođe na oftalmološki pregled kad bude nabavljao prve naočale za čitanje – kaže dr. Sušić.

Koliko je glaukom ozbiljna bolest svjedoči i činjenica da je to drugi najčešći uzrok sljepoće, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. godine čak 80 milijuna ljudi imati visok očni tlak, a od toga će 11 milijuna biti slijepo na oba oka. Upravo zbog toga je i šibenska bolnica uključena u akciju prevencije glaukoma.